back to top

Επιστήμονες από την Κόρδοβα ερευνούν τη μείωση της νεανικής φάσης της ελιάς

Μια ομάδα επιστημόνων διερευνά τις δυνατότητες για μια μικρότερης διάρκειας νεανική φάση της ελιάς προτού εισέλθει στην παραγωγή.

Μια ομάδα επιστημόνων στην Κόρδοβα διερευνά τις δυνατότητες για μια μικρότερης διάρκειας νεανική φάση της ελιάς προτού εισέλθει στην παραγωγή.

Στο περιοδικό Almaceite, δημοσθιεύθηκε η πρωτοβουλία αυτή των επιστημόνων καθώς κρίθηκε ότι η πρόβλεψη του πόσο θα διαρκέσει η νεανική φάση μιας ελιάς από τη φύτευσή της μέχρι να αρχίσει να παράγει, μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους παραγωγούς, ειδικά στα νέα μοντέλα ελαιώνων.

Μια ομάδα από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα ηγείται του έργου FLOROLIVE+, που χρηματοδοτείται από την ισπανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ομάδας, για να διασφαλιστεί το μέλλον του κλάδου, είναι απαραίτητο να υπάρχουν νέες ποικιλίες που, εκτός από τη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας που είναι εγγενής στους παραδοσιακούς ελαιώνες, να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νέων εντατικών φυτειών και να αντιστέκονται σε ασθένειες και περιβαλλοντικές αλλαγές.

Αν και τα προγράμματα αναπαραγωγής ελιάς έχουν σημειώσει πρόοδο στη δημιουργία νέων ποικιλιών ικανών να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν γρήγορα ποικιλίες, λόγω της μεγάλης διάρκειας της νεανικής φάσης της ελιάς, στην οποία το δέντρο δεν είναι παραγωγικό. Αυτή η νεανική περίοδος, που είναι ο χρόνος από τη βλάστηση έως την πρώτη ανθοφορία, μπορεί να διαρκέσει από 10 έως 15 χρόνια υπό φυσικές συνθήκες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αξιολόγηση των αγρονομικών χαρακτηριστικών, όπως η απόδοση λίπους ή η παραγωγικότητα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί έως ότου τα φυτά ξεπεράσουν τη νεανικότητα, η ανάπτυξη πρωτοκόλλων με στόχο τη συντόμευση αυτής της περιόδου καθίσταται απαραίτητη.

Με κεντρικό στόχο τη δημιουργία βιοδεικτών και μεθοδολογιών ικανών να προβλέψουν τη διάρκεια της νεανικής φάσης της ελιάς, το FLOROLIVE+ προτείνει την ανάπτυξη εμπορικών δοκιμών βιοδεικτών με βάση το RNA και τις πρωτεΐνες ικανές να προβλέψουν πρώιμα το μήκος της νεανικής φάσης στα ελαιόδεντρα. Αυτό θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας αναπαραγωγής της ποικιλίας από άποψη χρόνου και χρήματος.

Η ελιά παρουσιάζει ανατομικές και μορφολογικές διαφορές στα φυτικά όργανα που είναι εγγενείς στα νεανικά και ενήλικα στάδια ανάπτυξης. Επιπλέον, υπάρχουν περιβαλλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν άμεσα τον χρόνο που χρειάζεται για να ενηλικιωθεί μια ελιά. Έτσι, οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά ή το στρες στο νερό μπορεί να καθυστερήσουν τη μετάβαση από νεαρή ηλικία σε ενήλικη, ενώ οι ευνοϊκές συνθήκες που επιτρέπουν την έντονη ανάπτυξη των φυτών τείνουν να συντομεύουν αυτή τη νεανική φάση.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών του FLOROLIVE+, θα βελτιστοποιηθεί μια μεθοδολογία βασισμένη σε βιοτεχνολογικά εργαλεία για την πρόβλεψη της διάρκειας της νεανικής περιόδου των ελαιόδεντρων με βάση την έκφραση του micro-RNA και του mRNA. Για το σκοπό αυτό, η μεθοδολογία θα αναπτυχθεί σε εργαστηριακές δοκιμές και θα επικυρωθεί σε δοκιμές πεδίου για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των δεικτών που μελετήθηκαν σε αυτήν την απόδειξη της ιδέας.

Επιπλέον, θα αναπτυχθεί ένα αναλυτικό κιτ για την εφαρμογή των αξιολογημένων βιοδεικτών σε προγράμματα αναπαραγωγής και θα επιτρέπει την επιλογή φυτών με σύντομη νεανική περίοδο στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Αυτό το κιτ θα κάνει την εξαγωγή μικρο-RNA και σχετικών πρωτεϊνικών στόχων ευκολότερη και ακριβέστερη. Με τον τρόπο αυτό θα σημειωθεί πρόοδος στις διαδικασίες γενετικής βελτίωσης των ελαιόδεντρων που θα θέσουν τα θεμέλια για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας.

ΠΗΓΗ: olivenews.gr

 

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...

ΕΛΓΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπέγραψαν συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας

Υπεγράφη, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, μεταξύ του Πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Οργανισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα...

Η έξυπνη πλατφόρμα Agrojob μιλάει πολλές γλώσσες και βοηθά στην εύρεση εργαζόμενων

Είναι έξυπνο και καινοτόμο, παρέχεται δωρεάν, ...μιλάει διάφορες γλώσσες (μεταξύ των οποίων αραβικά και εντός των επόμενων ημερών και βιετναμέζικα), ενώ υπόσχεται να λύνει σε μόλις μερικά λεπτά τα θέματα αναζήτησης και κάλυψης θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην...

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups...