back to top

Οι Βρετανοί στρέφονται ξανά στο cottage και στο κεφίρ

Το τυρί που κάποτε θεωρούνταν παλιομοδίτικο, έχει γνωρίσει μια εντυπωσιακή επιστροφή

Οι Βρετανοί καταναλωτές στρέφονται μακριά από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυσικά ζυμωμένα και ελάχιστα τροποποιημένα.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο γαλακτοκομικός τομέας κατέγραψε μέτρια αύξηση της αξίας κατά 2,0%, παρά τη μικρή πτώση του όγκου πωλήσεων κατά 0,5%, σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου Ανάπτυξης της Γεωργίας και της Οπωροκηπευτικής.

Ενώ οι συνολικοί όγκοι είναι μειωμένοι, ορισμένα τμήματα αντιστρατεύονται την τάση, λόγω των εξελισσόμενων προτεραιοτήτων των καταναλωτών. Το ενδιαφέρον για την υγεία του εντέρου, η επιδίωξη τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες και ο αυξανόμενος σκεπτικισμός σχετικά με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα διαμορφώνουν τις αποφάσεις αγοράς, αναφέρει το συμβούλιο εισφορών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να ενισχύουν αυτές τις συμπεριφορές, βοηθώντας προϊόντα όπως το τυρί cottage, το γιαούρτι κεφίρ και το πλήρες γάλα να κερδίσουν έδαφος.

Το τυρί cottage που κάποτε θεωρούνταν παλιομοδίτικο, έχει γνωρίσει μια εντυπωσιακή επιστροφή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κατανάλωση σημείωσε αύξηση 26,2% σε ετήσια βάση σε αξία και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση 29,4% σε όγκο.

«Το τυρί cottage κερδίζει μερίδιο μέσα στην κατηγορία των αγελαδινών τυριών, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 4,3% του όγκου των πωλήσεων», σημειώνει η Ελίζια Ζέιν , αναλύτρια του Συμβουλίου για την κατανόηση των καταναλωτών. Η ίδια αποδίδει αυτή την αύξηση όχι μόνο στη συνείδηση υγείας αλλά και στην ευελιξία του τυριού cottage στις τάσεις που καθοδηγούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η προετοιμασία γευμάτων.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, πάνω από το ένα τέταρτο των αγοραστών ανέφεραν ότι προσπαθούν ενεργά να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης, ενώ περισσότεροι σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους κατά τη διάρκεια του 2025. «Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη γίνεται σταδιακά ένας κορυφαίος παράγοντας κατά τη λήψη των επιλογών τροφίμων, καθιστώντας απαραίτητη την ανάδειξη των φυσικά υψηλών επιπέδων πρωτεΐνης στα γαλακτοκομικά προϊόντα», προσθέτει η Ζέιν.

Παράλληλα η κατανάλωση κεφίρ, έχει σημειώσει υπέρμετρη ανάπτυξη. Η αξία του αυξήθηκε κατά 37,1% σε ετήσια βάση, ενώ ο όγκος δεν έμεινε πολύ πίσω με 34,7%. Αυτή η αύξηση ευθυγραμμίζεται με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την υγεία του πεπτικού συστήματος, ιδίως κατά τη διάρκεια του πρωινού, όπου το 75% των αγοραστών δηλώνει ότι βρίσκει ελκυστικές επιλογές φιλικές προς το έντερο.

 

spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν και Ουκρανία τα βρήκαν για εξαγωγές προϊόντων στη Ε.Ε.

Η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την επανεξέταση της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA) ΕΕ-Ουκρανίας. Η κατ' αρχήν συμφωνία για την αναθεώρηση των διατάξεων περί ελευθέρωσης του εμπορίου στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης σηματοδοτεί μια νέα...

Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έδινε… συμβουλές για κομπίνες με αιγοπρόβατα – Νέοι διάλογοι «καίνε» Κέλλα, Βορίδη και Αυγενάκη (βίντεο)

Ατελείωτο είναι το υλικό των 3000 σελίδων δικογραφίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς αυτή τη φορά βγήκαν στο φως νέοι διάλογοι που «καίνε» του Κέλλα, Βορίδη και Αυγενάκη, ενώ σε άλλη περίπτωση ακούγεται ο πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού...

Ο Τραμπ πιέζει την Ισπανία συνδέοντας ελαιόλαδο και εξοπλισμούς

Το «υγρό χρυσάφι» της Ισπανίας, με εξαγωγές άνω του 1,2 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ, κινδυνεύει από τους δασμούς Τραμπ.Ο Ισπανικός τομέας του ελαιολάδου βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον. Ο  πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε με την...

Νέα μέθοδος ενάντια στη νοθεία στο λάδι – Μπαίνει στη ζωή μας το δακτυλικό αποτύπωμα

Η νέα τεχνολογία πιστοποίησης από την επιχειρησιακή ομάδα PLAHUD υπόσχεται αυθεντικότητα και ιχνηλασιμότητα σε κάθε σταγόνα λαδιού, με όπλο την ψηφιακή ανάλυση.Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα φιλόδοξο έργο με στόχο τη θωράκιση της αυθεντικότητας του ελαιολάδου: η επιχειρησιακή ομάδα PLAHUD...

Προβλέψεις για συρρίκνωση παραγωγής ελαιόλαδου στην Ισπανία

Η Asolite, ο Ισπανικός Σύνδεσμος Αγροτών για την Υπεράσπιση των Παραδοσιακών Ελαιώνων  εκτιμά επί του παρόντος ότι η παραγωγή ελαιολάδου την επόμενη εσοδεία 2025/26 θα κυμανθεί μεταξύ 1.080.000 και 1.275.000 τόνους, ανάλογα με παράγοντες όπως η καθυστέρηση των φθινοπωρινών βροχών.Επομένως,...

Σε πάνω από 60 χώρες πωλούνται 195.000 τόνοι από τυνησιακό ελαιόλαδο μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2025

Ο Υπουργός Γεωργίας, Υδάτινων Πόρων και Αλιείας της Τυνησίας, Ezzeddine Ben Cheikh, ανακοίνωσε στις 17 Ιουνίου 2025 ότι η χώρα εξήγαγε 195.000 τόνους ελαιολάδου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, εκ των οποίων οι 40.000 τόνοι ήταν βιολογικής καλλιέργειας.Οι εξαγωγές αυτές απευθύνθηκαν...

Η Ισπανία αποσύρει το πλεονάζον λάδι για να προστατέψει την τιμή παραγωγού – Σε άλλο μήκος κύματος η Ελλάδα

Με επίσημη ανακοίνωσή του το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση από τις αρχές της νέας εμπορικής περιόδου 2025/26 των μηχανισμών για την ισορροπία της αγοράς σε περίπτωση υπερπαραγωγής (υπερπροσφοράς) σκοπεύοντας στην αποτροπή...

Γεωργία: Προβλέπεται και πάλι έντονο καιρικά καλοκαίρι

Ειδικοί βλέπουν έντονες πιέσεις στις υποδομές και τη γεωργία λόγω καιρικών ακροτήτωνΑκόμη και μόλις στις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μεγάλες εκτάσεις της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας θα πληγούν από εντεινόμενα κύματα καύσωνα,...

Αυτή η χώρα πέτυχε αυτάρκεια στα τρόφιμα – Ποιες βρίσκονται κοντά και μακριά από το στόχο

Η παγκόσμια πολιτική σκηνή δεν φαίνεται ιδιαίτερα συνεργατική αυτή τη στιγμή, αλλά ποιες χώρες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να τραφούν ανεξάρτητα αν έκλεινε όλο το διεθνές εμπόριο τροφίμων;Μόνο ένα, σύμφωνα με νέα μελέτη.Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη...