back to top

Στο Δημοτικό Σχολείο Άριος οι μαθητές παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο (pic)

Παράδειγμα δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Άριος, έχοντας εστιάσει στον πρωτογενή τομέα.

Πέρα από την καλλιέργεια της σκέψης, με πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου Βαγγέλη Πλακιά τα παιδιά έχουν εντρυφήσει και στην καλλιέργεια της γης, εστιάζοντας στη φύση και στην παράδοση του τόπου τους. Μέσω της διαδικασίας αυτής μάλιστα, οι μικροί μαθητές έχουν συνδράμει ώστε το σχολείο να κυκλοφορήσει το δικό του ελαιόλαδο, με την δραστηριότητα τους ωστόσο να μην σταματά εκεί…

Ο ίδιος μιλώντας στην “Ε” ανέφερε πως η πλειοψηφία των παιδιών στο σχολείο είναι Ρομά, με το πλάνο του να εστιάζει σε διάφορες δράσεις σχετικά με το περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν πιο εύκολα στο μαθητικό σύνολο και να συνεχίσουν στις τάξεις του Γυμνασίου. Ο κ. Πλακιάς υποστήριξε πως μέσω των πρωτοβουλιών αυτών τα παιδιά Ρομά δεν απομακρύνονται από το σχολείο αλλά αντιθέτως έρχονται πιο κοντά σε αυτό, αποκομίζοντας παράλληλα γνώσεις που μπορούν να τους φανούν χρήσιμες για το μέλλον τους.

«Τελευταία δραστηριοποιούμαστε σε έναν σχολικό κήπο που μας έχει παραχωρηθεί, 700 τ.μ., καλλιεργώντας πατάτες κ.α., ενώ πρόσφατα φτιάξαμε και ένα θερμοκήπιο ώστε να ασχοληθούμε πιο ενεργά σε αυτό το κομμάτι» σημείωσε, πληροφορώντας πως το σχολείο τρέχει ακόμα ένα πρόγραμμα με τίτλο “Υιοθετώ έναν σπόρο” σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Πρόκειται για καλλιέργεια σπάνιων ποικιλιών, όπως χοντροκατσαρή, λαχανίδες Ταϋγέτου κ.α.» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως και άλλα σχολεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό, αλλά σε τυπικό κυρίως επίπεδο, μέσα από γλαστράκια, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τον Αρι τα δεδομένα είναι διαφορετικά, έχοντας καλλιεργήσει 200 (!) κιλά πατάτα σε μια σχολική χρονιά, νούμερο εξωπραγματικό για τα δεδομένα ενός σχολείου.

Οι μαθητές όλων των τάξεων συμμετέχουν στην σπορά, φύτευση και καλλιέργεια φθινοπωρινών και χειμωνιάτικων λαχανικών όπως μαρούλια, σπανάκια, καρότα, χόρτα, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, λαχανίδες, σκόρδα, κρεμμύδια, διάφορα μυρωδικά κ.α. Επίσης, σε μερικές από τις «εξορμήσεις» στο λαχανόκηπο μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν παρέα το νηπιαγωγείο του Άρι, στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό.

ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε επίσης στο σχολείο Αριος τη φετινή σχολική χρονιά η δραστηριότητα του μαζέματος ελιών. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, όπου βρίσκονται τα ελαιόδεντρα. Ο διευθυντής κ. Πλακιάς εξήγησε τη διαδικασία του μαζέματος, τη σημασία της σωστής φροντίδας των δέντρων και το πώς η ελιά αποτελεί θησαυρό για τη διατροφή και την κουλτούρα. Στη συνέχεια, η διαδικασία περιελάμβανε το μάζεμα, και το διαχωρισμό σε καλές ελιές και μη. Τέλος, τους εξήγησε πως οι ελιές πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο για να γίνουν ελαιόλαδο. Η διαδικασία αυτή βέβαια δεν στάθηκε στο θεωρητικό σκέλος, καθώς το σχολείο κατάφερε να τυποποιήσει λάδι με επαγγελματικό τρόπο. «Δεν νομίζω να υπάρχει Δημοτικό στην Ελλάδα που να έχει τυποποιήσει λάδι από το προαύλιο του σχολείου του. Από την παραγωγή μας προέκυψαν 60 μπουκάλια με ετικέτα και σχετικές πληροφορίες» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως μέσω αυτού εξασφαλίστηκαν κάποια έσοδα για τις γεωργικές εργασίες.

«ΠΡΩΙΜΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ»

Επιπλέον, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024, η θεματική των οποίων είναι «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας πραγματοποίησε στα Δημοτικά Σχολεία Μεθώνης και Άριος την εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Στα ίχνη των Ρομά της Μεσσηνίας», μέσω της οποίας τα παιδιά ανακάλυψαν βασικές αρχές της αρχαιολογικής και ιστορικής επιστήμης και παράλληλα γνώρισαν την ιστορία της κοινότητας των Ρομά. Η δράση σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού Προγράμματος «Πρώιμη Αρχαιολογία των Ρομά» των Πανεπιστημίων Νότιας Καρολίνας, Βερμόντ και Εδιμβούργου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. «Με βάση αυτή την πρωτοβουλία γυρίσαμε μια ταινία μικρού μήκους και στα τσιγγάνικα και στα ελληνικά» ενημέρωσε ο Βαγγέλης Πλακιάς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Στις αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες του Δημοτικού Σχολείου Άριος θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η πρόσφατη επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας μαθητών/μαθητριών της Στ’ τάξης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παίρνοντας συνέντευξη από τον καθηγητή λαχανοκομίας Αναστάσιο Κώτσιρα.

Τα παιδιά προχώρησαν σε στοχευμένες ερωτήσεις, ενώ στο πλαίσιο των απαντήσεων, σημειώθηκε μεταξύ άλλων πως οι περισσότεροι σπόροι που καλλιεργούμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας εισάγονται. Ο ίδιος παρατήρησε πως δυστυχώς, τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν καλλιεργήσιμη γη, ενώ υπογράμμισε πως αν χαθεί η βιοποικιλότητα θα χαθεί και ο χαρακτήρας της κάθε περιοχής. Οσο για τις μελλοντικές προοπτικές της δράσης “Υιοθετώ έναν σπόρο” ο κ. Κώτσιρας είπε πως τα επόμενα βήματα στοχεύουν στο να μπουν όσο πιο πολλά σχολεία γίνεται σε αυτή, όχι μόνο από τη Μεσσηνία αλλά από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, τονίζοντας στο πλαίσιο του αντικειμένου του πως καλό είναι να ξαναγυρίσουμε πάλι σε πραγματικές γεύσεις και σε αρώματα που έχουν χαθεί.

ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Στην πρώτη γραμμή της επιστήμης το ΔΠΘ, με νέα τμήματα αιχμής για το Κλίμα και την Οινοποιητική Επιστήμη

Σε μια εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη καθίστανται ολοένα και πιο επιτακτικές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην ελληνική Ανώτατη...

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...

ΕΛΓΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπέγραψαν συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας

Υπεγράφη, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, μεταξύ του Πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Οργανισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα...

Η έξυπνη πλατφόρμα Agrojob μιλάει πολλές γλώσσες και βοηθά στην εύρεση εργαζόμενων

Είναι έξυπνο και καινοτόμο, παρέχεται δωρεάν, ...μιλάει διάφορες γλώσσες (μεταξύ των οποίων αραβικά και εντός των επόμενων ημερών και βιετναμέζικα), ενώ υπόσχεται να λύνει σε μόλις μερικά λεπτά τα θέματα αναζήτησης και κάλυψης θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην...

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups...