back to top

Λίγες οι startups αγροδιατροφής, παρά τη μεγάλη αξία του κλάδου για την Ελλάδα

Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups και συγκεκριμένα μόλις το 7,5%-8% των 936 εγγεγραμμένων.

Το παραπάνω στοιχείο δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σταύρος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος ανάπτυξης επιχειρηματικότητας (entrepreneurship development manager) του οργανισμού «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά», σύμφωνα με τον οποίο η εικόνα αυτή πιθανώς οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον, στο γεγονός ότι οι startupers συνήθως αναζητούν ταχύ scale up (ωρίμανση και ανάπτυξη) της επιχείρησής τους, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο με τον μικρό και κατακερματισμένο αγροτικό κλήρο της Ελλάδας, που δεν επιτρέπει εφαρμογές μεγάλης κλίμακας. Και δεύτερον, ο θεωρούμενος ως παραδοσιακός κλάδος της αγροδιατροφής ενίοτε δεν θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικός και συμβατός με τη νοοτροπία όσων ασχολούνται με τις startups, οι οποίοι ελκύονται περισσότερο από άλλες εφαρμογές τεχνολογιών αιχμής (παρότι τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να κάνουν «θαύματα» σε τομείς όπως η γεωργία ακριβείας, η μεταποίηση τροφίμων, ακόμα και η αντιμετώπιση του food waste).

«Επειδή είδαμε λοιπόν ότι στον κλάδο, παρά τη μεγάλη αξία του για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν πολλές startups, αποφασίσαμε μεταξύ άλλων να πάμε εμείς εκεί που γεννιέται η έρευνα για την αγροδιατροφή, μέσα στα πανεπιστήμια, και να προσπαθήσουμε να ενιχσύσουμε την επιχειρηματική κουλτούρα» εξήγησε το στέλεχος του οργανισμού «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά», που προ ημερών εγκαινίασε από τη Θεσσαλονίκη τον κύκλο διοργανώσεων «TrophyΤροφή Meet-Up» για το 2025. Το «TrophyΤροφή» αποτελεί πρωτοβουλία της «Νέας Γεωργίας- Νέας Γενιάς» και υλοποιείται από το 2019, μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Πρόκειται για εγχείρημα που επενδύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας στον κλάδο της αγροδιατροφής, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αγροτεχνολογίας, της τεχνολογίας τροφίμων και των agrologistics με προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες, ακόμη και σε αρχικά στάδια ανάπτυξης (preseed).

Κάθε χρόνο διοργανώνονται οκτώ-δέκα meetups σε όλη την Ελλάδα και μέχρι σήμερα, όπως γνωστοποιεί ο κ.Παπαδόπουλος, έχουν υποστηριχθεί από την πρωτοβουλία περισσότερες από 150 νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ιδέες σε αρχικά στάδια ανάπτυξης. Όσοι συμμετέχοντες διακρίθηκαν έχουν μοιραστεί συνολικά χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ για την αγορά εξοπλισμού και την προμήθεια υπηρεσιών. Παράλληλα, έχουν λάβει συμβουλευτική υποστήριξη και την απαραίτητη δικτύωση στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ανάπτυξη εμπορικών και επιχειρηματικών λύσεων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα.

Πέρα από την «Κοιλάδα του Θανάτου»

Αλήθεια, επιβιώνουν οι startups στον κλάδο της αγροδιατροφής ή όπως οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις αφήνουν κι αυτές τα …κοκκαλάκια τους στη λεγόμενη «Κοιλάδα του Θανάτου» (σ.σ. την περίοδο κατά την οποία μια startup είναι μεν σε λειτουργία, αλλά δεν έχει ακόμα έσοδα από πελάτες); «Οι startups όλων των κλάδων, στην πλειονότητά τους, δεν ξεπερνούν τα πέντε-έξι χρόνια ζωής. Επειδή όμως κρατάμε επαφή με startupers που συμμετείχαν σε διοργανώσεις προηγούμενων ετών, χαιρόμαστε να βλέπουμε πως αυτοί παραμένουν στην αγορά, μεγαλώνουν και δυναμώνουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της “Coffeeco Upcycle”, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε έναρξη συνεργασίας με τον Όμιλο Attica (σ.σ. Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και Anek Lines), για την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας στα πλοία, με τη συλλογή και επεξεργασία παραπροϊόντων καφέ και την αξιοποίησή τους για τη δημιουργία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. Η Coffeeco θα μεταφέρει την εμπειρία της στο επόμενο meetup, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» αναφέρει ενδεικτικά ο κ.Παπαδόπουλος.

Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται σταθερά μεταξύ των πιο δυναμικών ελληνικών περιφερειών στις εξαγωγές τροφίμων και προϊόντων αγροδιατροφής. Πώς τα πηγαίνουν λοιπόν οι βορειοελλαδικές startups αγροδιατροφής; «Η Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αγροδιατροφή και υπάρχουν πολλές startups από την περιοχή που συμμετέχουν στις διοργανώσεις μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η εταιρεία “Agroverse”, που ήρθε σε εμάς σε πολύ πρώιμο στάδιο, χωρίς νομική υπόσταση, και σήμερα έχει αναπτυχθεί χάρη στη σημαντική προσπάθεια και δουλειά των ιδρυτών της» σημειώνει ο κ.Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας τα επόμενα meetups θα γίνουν στην Κατερίνη (στις 27/3, στις 17.00) και στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο.

Το πρώτο meetup του 2025, με θέμα «Κυκλική Οικονομία στην Αγροδιατροφή: Αξιοποίηση Υποπροϊόντων και Επαναχρησιμοποίηση Πόρων», πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκειά του, ομιλίες πραγματοποίησαν και χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φειδάς, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ., Κυριάκος Υάκινθος, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Τζόλλας, η υπεύθυνη Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μαρία Τσακίρη και η Έφη Θεοδωράκη, αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και πάνελ συζητήσεων με τη συμμετοχή -μτεαξύ άλλων- καθηγητών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ η επιχειρηματική ομάδα Loop Lab από το Πειραματικό Λύκειο του ΠΑ.ΜΑΚ παρουσίασε την πρωτοποριακή εικονική επιχείρησή της. Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες του Meet-Up έλαβαν μέρος σε εργαστήριο παραγωγής ιδεών, όπου είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν καινοτόμες προτάσεις σχετικές με την κυκλική οικονομία στην αγροδιατροφή.

Το πρώτο TrophyΤροφή Meet-Up πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του (ΚΕΑΓΡΟ), καθώς και το Walk AUTh Innovation Accelerator. Επιπλέον, υποστηρίχθηκε από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Παραγωγή τυρογάλακτος: Περιβαλλοντικό βάρος ή ενεργειακή ευκαιρία; – Οι σύγχρονες μελέτες απαντούν

Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.Η ελληνική τυροκομία αποτελεί έναν παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων. Με βαθιές...

Εγκρίθηκε η γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου – Από το ΑΠΘ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το πρόγραμμα (pic)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη γενετική βελτίωση του μαύρου χοίρου που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα διεκπεραιωθεί από το ΑΠΘ.Αναλυτικά:Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής...

Πώς τα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών τροφοδοτούν την παγκόσμια κρίση νερού

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, κατασκευάζουν και επεκτείνουν διαρκώς τα κέντρα δεδομένων τους σε περιοχές του κόσμου που ήδη πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία, αποκαλύπτει έρευνα της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης SourceMaterial και της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με...

Δράμα: Μια startup φέρνει την ελληνική οινοποιία στην εποχή της τεχνίτης νοημοσύνης

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε...

Σκόνη επιτραπέζιας ελιάς ρίχνει τη χοληστερόλη

Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός εκχυλίσματος επιτραπέζιας βιολογικής ελιάς «Καλαμών», που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Είναι η πρώτη φορά που ο καρπός της ελιάς του ιερότερου, διαχρονικότερου και σπουδαιότερου δέντρου...

ΕΛΓΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας υπέγραψαν συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας

Υπεγράφη, την Τρίτη 1η Απριλίου 2025, μεταξύ του Πρυτάνεως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Οργανισμού, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στα...

Η έξυπνη πλατφόρμα Agrojob μιλάει πολλές γλώσσες και βοηθά στην εύρεση εργαζόμενων

Είναι έξυπνο και καινοτόμο, παρέχεται δωρεάν, ...μιλάει διάφορες γλώσσες (μεταξύ των οποίων αραβικά και εντός των επόμενων ημερών και βιετναμέζικα), ενώ υπόσχεται να λύνει σε μόλις μερικά λεπτά τα θέματα αναζήτησης και κάλυψης θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην...

Στο Δημοτικό Σχολείο Άριος οι μαθητές παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο (pic)

Παράδειγμα δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Άριος, έχοντας εστιάσει στον πρωτογενή τομέα.Πέρα από την καλλιέργεια της σκέψης, με πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου Βαγγέλη Πλακιά τα παιδιά έχουν εντρυφήσει και στην καλλιέργεια της γης,...

Λέσβος: Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα τον Ψηφιακό Αγροτοδιατροφικό Χάρτη

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα διοργανώνει και σας προσκαλεί στη 1η Ημερίδα ενημέρωσης και συνεργασίας στη Λέσβο για το έργο «Ψηφιακός Αγροδιατροφικός Χάρτης», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Έξυπνη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί...